accident rutier

Viteza prea mare, neatentia la volan, alcoolul sau substantele psihoactive, oboseala sau agresivitatea in trafic produc zilnic sute de accidente rutiere in toata tara. Slaba pregatire din scoala de soferi sau dezinteresul face ca multi soferi sa nu stie cum trebuie sa procedeze in cazul in care sunt implicati intr-un accident rutier cu sau fara victime.

Ce este un accident rutier

Conform Codului rutier pentru a fi considerat un accident de circulatie, un eveniment rutier sa se fi produs pe un drum deschis circulatiei publice, sa fi fost implicat cel putin un vehicul in miscare, avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale si urmarile accidentului sa duca la decesul sau ranirea uneia sau a mai multor persoane.

Accident usor in care soferii nu se pun de acord asupra vinovatiei
Accidentele de circulatie soldate doar cu avarii ( tamponari ) in care cei doi soferi nu se pun de acord asupra vinovatiei, acestia au obligatia sa se prezinte la Biroul de Accidente Usoare cu program non-stop pentru declararea evenimentului in cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, impreuna cu masinile avariate. In caz contrar soferilor li se retin permisele de conducere pentru 30 de zile, chiar daca nu sunt vinovati de producerea accidentului.

Atunci cand va prezentati la Politie pentru a declara un accident rutier, trebuie sa aveti asupra la Dvs actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al autoturismului si polita de asigurare RCA.

NOTA
Daca unul din conducatorii auto implicati in eveniment paraseste locul accidentului, celalalt sofer implicat in accident trebuie sa ofere cat mai multe informatii despre autovehicolul respectiv: marca, culoare, numar de inmatriculare, etc.

La Biroul de Accidente Usoare politistul va lua declaratie celor doi soferi implicati in eveniment, ii va testa cu etilotestul, va insspecta cele doua vehicole implicate si va intocmi un proces verbal de constatare.

Accident usor in care soferii incheie constatarea amiabila
Constatarea amiabila va scapa de drumul pana la Politie, dar si de sanctionarea celui gasit vinovat. Amiabila se poate incheia intre doi soferi fara a avea nevoie de documentele de constatare de la Politie, dar cu conditia sa fie completata si semnata de catre cei doi soferi. Cu acest document pagubitul trebuie sa mearga la sediul societatii de asigurare a celuilalt sofer, unde i se va deschide un dosar de dauna, se vor constata daunele si incheia actele pentru reparatie.

Daca in urma accidentului s-au produs si daune in afara de cele doua vehicole implicate, gen semne rutiere, stalpi, ornamente stradale, atunci se va merge la politie chiar daca se putea incheia o amiabila. Citeste si articolul despre cum se completeaza corect o constatare amiabila.

Accident cu victime
Daca in urma evenimentului au rezultat victime, situatia devine complicata. Conform legii soferii implicati intr-un accident rutier soldat cu victime trebuie sa anunte imediat la numarul unic de urgente 112 producerea acestuia si sa astepte la fata locului echipajul de politie si ambulanta. Parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei ori a procurorului care face cercetarea locului faptei, precum si modificarea sau stergerea urmelor accidentului constituie infractiune si se pedepseşte cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Daca ati fost victima unui accident rutier puteti depune o plangere penala in termen de 60 de zile de la data la care a cunoscut cine este autorul accidentului.

Accident fara RCA
In cazul in care unul dintre cei doi soferi implicati in accident nu detine o polita de asigurare valabila, acesta risca aamenda suplimentara de pana la 2.000 de ron, intre 9 si 20 de puncte, i se vor retine placutele de inmatriculare si talonul. Este foarte posibil ca acest conducator auto sa nu vrea sa mearga la Polite, in acest caz notati-va nr de inmatriculare, faceti poze vehicolului. Politia il va identifica pe vinovat si va solutia dosarul cu care o sa-l puteti actiona in justitie. Astfel de procese sunt lungi, in medie dureaza un an, asa ca inarmati-va cu nervi.

Tractari auto Timisoara non stop – 0769 015 015